GM iflasın eşiğinde mi?

Cuma günü ABD borsaları günü artıda kapatırken, dünya için olumsuz bir gelişme yaşandı, aynı zamanda tarihi bir olaydı. GM hisseleri tarihinde ilk defa 1$'ın altında işlem görmeye başladı. Güne 1.09$'dan başlayan GM hisseleri, günü 0.75$ fiyatından kapattı. Düşününce GM'in iflas bayrağını çekmeye hazırlanması bir şekilde doğal gözüküyor. Amerikan Hükümeti'nin kurtarma planlarıyla ayakta duramayacak kadar büyük bir yıkım içinde de olabilir GM. Diğer yandan Amerikan Hükümeti, GM'in bir kısım hissesinden devlete pay çıkararak, GM'in iflasını bir şekilde durdurabilir. Bu durumda hissenin fiyat seyrini merak ediyorum. Şu an itibariyle 0.75$'lık fiyat çok cazip gözüküyorsa da, kaybetmeyi sevenler için çok güzel bir yatırım olabilir GM hisseleri.


Yukarıdaki iki resimde GM hisselerinin 1 yıllık değişimi görülmekte. ENRON gibi bir istisnadan farkı yok baan göre. 1972 yılından bu yana hiç 1$'ın altına inmeyen bir hissenin, böylesine ani bir değer kaybı da istisnadır. Normal değildir.

Pazartesi gelişmeleri izleyecek olan dünya borsalarında olumlu mu olumsuz mu bir hava esecek göreceğiz. EWP'cilere göre DJI son yükselme dalgasının başlangıcında ya da ortalarında. 5. dalganın bitişiyle başlayacak gerilemenin 8000lere ve daha da gerilere kadar gitmesi öngörülüyor. Bundan sonrası için temkinli olmak çok önemli.

GM'in kötü piyasa şartlarının iyimser hissedildiği şu günlerde bu duruma gelmesi bile, daha henüz ulaşmadığımız kötü koşullarda bizleri neler beklediğinin en kötümser habercisidir bana göre. Bakalım zaman bilzeri yanılacak mı? Yoksa yine kötümser tablo iyimsere karşı galip mi gelecek?

Reuters'dan da bir yorum okumak isteyenler için:

1 yorum:

Togi | 1 Haziran 2009 00:34

GM'in iflas başvurusu 1 Haziran'da

Şirket iflas kapsamında varlıklarının önemli bir kısmını yeni kurulacak şirkete aktaracak.

Obama yönetimi GM iflasının 60-90 gün ya da biraz daha fazla süreceğini tahmin ediyor.

Add to Technorati Favorites