2010 Yılı Bütçe Tasarısı

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı 2010 yılı mali bütçe tasarısında dikkat çeken noktalar var. Özellikle ekonomik krize rağmen, eğitime ayrılan pay ve memurlara verilen maaş zamının değerleri dikkat çekici. TÜBİTAK'ın ödeneği 500 milyon liradan, 625 milyon liraya yükseltilmesi, artık hükümetin de özellikle inovasyona bakışını net bir şekilde göstermektedir. Bütçe planlamasında %25 oranında bir pay artışının -ki yüksek meblağlar dahilinde gerçekleşiyor bu artış- TÜBİTAK projelerine ayrılan payı ne kadar etkileyeceğini yakın zamanda öğreneceğiz ama şu aşikar ki ekonomik krize rağmen, Maliye Bakanlığı'nın bu tür bir artışla, eğitim ile sanayiyi canlandırarak, ekonomiyi rahatlatıcı bir plan izlemeye çalışmasını çok olumlu buldum. Maliye Bakanı şimşek'de bu yönde yaptığı açıklamaları aşağıda veriyorum.

Diğer yandan, memurlara 2010'da %2,5'luk zam planlandığı açıklanmış. Ayrıca engelli vatandaşlara da önemli değerde ödenek artışı yapılmış. %50'ye varan ödenek artışları ve yine engelli vatandaşların eğitimine ayrılan ödeneğin %7'lere varan artışı önemli noktalar.

Tabii olarak, ödenek hazırlanırken bu tür artışların kaynağının nerelerden sağlanacağıda önem kazanıyor. Ödeneğin kaynağının nasıl sağlanacağı konusunda dikkat çekilen noktalar, özellikle vergilendirme kısmı. Tasarıda, vergilendirmeden ne kadar gelir elde edileceği belirlendikten sonra, ÖTV, Tekel vb. gibi vergilendirmelere gelebilecek zamlara karşı hazırlıklı olmak gerek.


"EKONOMİK KRİZDEN ÇIKIŞ BÜTÇESİ"
Maliye Bakanı Şimşek, 2010 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı’nı Meclis’e sunmadan önce düzenlediği basın toplantısında 2010 yılı bütçesini ekonomik krizden çıkış bütçesi olarak gördüklerini söyledi. 2010 yılı bütçesinde en büyük payı eğitim ve sağlık harcamalarının oluşturacağını belirten Şimşek, sosyal desteklerinin artırılarak sürdürüleceğini, reel kesimi ve çiftçiyi desteklemeye devam edeceklerini, Ar-Ge’yi destekleyecekleri, bölgesel gelişmeye yönelik yatırımları artıracaklarını ifade etti. 2010 yılında vergilerle ilgili yasal ve kurumsal düzenlemelerin güncelleneceğini vurgulayan Bakan Şimşek, vergi kaçaklarına ilişkin denetimlerin artırılacağına dikkat çekti. 2010 yılı bütçesinin küresel krizin etkisiyle bozulan kamu dengelerini düzeltmeyi amaçladığını belirten Mehmet Şimşek, bu suretle bütçe açığının 2009 yılına göre daha aşağı seviyelere çekileceğini bildirdi.

0 yorum:

Add to Technorati Favorites