IMKB takip listem

Öncelikle geçen haftanın analizini kısaca yapmak gerekirse, Güneş Sigorta'nın Fıransız Gruopama tarafından alınabileceği ihtimali ile önemli bir kazanç sağladığını söyleyebilirim. (Açıklamalar aşağıda) Bunların dışında ANHYT'nin önemli yükselişine ara verdiği, TAVHL'nin beklediğim seviylere yavaş ama sağlam adımlarla ilerlediğini ve NTHOL ile Anadolu Sigorta'nın da yükselme potansiyellerini koruduğunu söyleyebilirim. Geçen haftaki kağıtların getirisinin, daha önceki 1 aylık getirilerinden fazla olduğunu göz önüne alırsak, borsanın kaybına rağmen kendi adıma gayet olumlu bir haftayı geride bıraktım. Endeksin 54binleri göreceği beklentim sürmekte. Buna göre TAVHL, BİMAŞ ve yeni göz önüne aldığım ÇİMSA, ALKİM ve ECİLC'yi takip etmekte yarar olduğunu düşünüyorum.



GÜNEŞ SİGORTA'YA TALİP
16 Ekim 2009 Cuma 09:35:00 GROUPAMA GÜNEŞ SİGORTA'YA TALİP
Fransız sigorta devi Groupama, Başak Sigorta ve Güven Sigorta'yı birleştirerek, Groupama Sigorta ve Groupama Emeklilik markaları altında toplama kararı aldı. Şirket, Vakıfbank satmak isterse Güneş Sigorta'yı da almak istiyor.
Yeni Groupama, üç milyon müşterisi, iki binden fazla acentesi, iki bin Tarım Kredi Kooperatifi noktası ve 900 çalışanıyla Türkiye'deki en büyük üçüncü sigorta grubunu oluşturuyor.

13 ülkede 16 milyon müşteriye hizmet veren ve geçen yıl 16 milyar Euro'luk ciroya ulaşan Groupama'nın Uluslararası Genel Müdürü Jean Francois Lemoux, Türkiye'deki sigorta pazarının çok gelişmiş olmadığını, pazarın gelişme potansiyeli taşıdığını söyledi. Lemoux, pazarın 2003'te 5 milyar lira ciroya sahipken geçen yıl 12 milyar liraya ulaştığını belirterek, şunları aktardı: "Çok hızlı bir büyümeyi işaret ediyor bu." Türkiye'ye 1991'de gelen grup, ilk olarak Güneş Sigorta'nın yüzde 36'lık hissesini satın almıştı. Daha sonra Başak Sigorta'yı ve Güven Sigorta'yı aldıklarını hatırlatan Lemoux, 2006'da Başak Sigorta'yı almalarıyla ciro ve kârlılığı artırdıklarını ifade etti. "Başak, biz aldığımızda zarar eder durumdaydı ama 2007'den itibaren iyi bir kâr elde edildi ve bu kârlılık sürdürüldü." diyen Lemoux, son üç yılda çalışan sayılarını yüzde 12 oranında artırdıklarını belirtti. Grubun, Türkiye'de ağustos sonu itibarıyla 879 milyon lira cirosu var. Toplamda yüzde 10'luk bir pazar payına sahip.

Fırsatlar çıkarsa yeni şirket alımıyla dış büyüme imkanlarını da değerlendirmek istediklerini kaydeden Lemoux, Güneş Sigorta'da 18 yıldır payları olduğunu ve yönetim kurulunda da bulunduklarını belirterek, "Ancak şirketi biz yönetmiyoruz şu an. Vakıfbank eğer bir gün Güneş Sigorta'yı satmaya karar verirse biz buna açığız." şeklinde konuştu.

0 yorum:

Add to Technorati Favorites